Epilarea definitiva FUSIONPrimul echipament cu LASER aprobat pentru epilare a aparut in anul 1995, iar IPL-urile au fost introduse in saloane la inceputul anilor 2000. Ulterior cercetarile au continuat si tehnologia a avansat foarte mult, iar procedura este din ce in ce mai solicitata atat de catre femei, cat si de catre barbati. Parul nedorit de pe corp poate fi indepartat acum pe termen lung, fara efecte secundare. Sistemul FUSION combina inteligent LASER-ul dioda 808nm si lumina intens pulsata IPL pentru fotoepilare cu precizie si eficienta superioare, pentru a obtine efecte maxime indiferent de tipul de par si de piele.

Potrivit dermatologilor, fotoepilarea este o procedura sigura, cu o incidenta scazuta a sechelelor, superioara altor metode de epilare. Majoritatea efectelor adverse sunt tranzitorii si minore. Conform studiilor, folosirea echipamentelor LASER si IPL la nivelul pielii nu lezeaza ADN-ul si nu produce mutatii la nivel celular care ar putea cauza in viitor aparitia unui cancer cutanat. Cu alte cuvinte, folosirea acestor tehnologii in estetica nu provoaca aparitia cancerului de piele. Fasciculul de lumina nu patrunde mai mult de 2-5 mm sub piele, asadar organele interne nu pot fi afectate sau lezate in vreun fel in timpul sedintelor de epilare.

Frecventa programarilor la epilare se conformeaza unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par. Niciodata nu avem la un anumit moment toate firele crescute, din toti foliculii. Firele de par cresc dupa un “program” ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie sau cadere (anagen, catagen si telogen). Fotoepilarea este utila si eficienta numai in faza in care firele de par exista in teaca lor (crestere), acesta find momentul in care caldura sursei laser sau IPL este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos, la radacina. In celelalte doua faze – stagnare si regresie fotoepilarea nu isi realizeaza scopul – acela de distrugere a radacinilor, din cauza ca firul de par nu comunica direct cu radacina, circuitul fiind intrerupt. Iata de ce parul nu poate fi eliminat in totalitate intr-o singura sedinta, programul de epilare urmand aceasta ciclicitate de crestere.

Mai mult, timpul ce trebuie sa treaca intre doua sedinte este diferit in functie de zona epilata. Parul din zona buzei superioare, spre exemplu, creste mult mai repede decat cel de pe picioare, si astfel sedintele de epilare faciala se realizeaza la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axila. Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. Procentele medii de curatare pentru zonele mai frecvent solicitate: axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

Numarul sedintelor necesare pentru epilare este variabil de la o persoana la alta in functie de fototipul cutanat (culoarea pielii), grosimea, densitatea si cantitatea de pigment din firele de par. In general sunt necesare in medie 6-8 sedinte, la un interval de 4-6 saptamani. Rezultatele cele mai bune se obtin la persoanele cu piele deschisa la culoare si par inchis la culoare. Sedintele de intretinere vor fi necesare o data sau de doua ori pe an, deoarece organismul se regenereaza in permanenta.

Primele sedinte de epilare se vor face cu LASER dioda 808 nm (fascicul coerent si paralel de lumina monocroma), varianta de top cu putere superioara si sistem de racire stabil si eficient, care asigura o temperatura constanta a capatului de tratament cu safir, pentru o epilare sigura si confortabila, fara senzatia de arsura, si garantia unei eficiente mari de la prima sedinta. Pe durata tratamentului estetic, dupa ce firele de par se schimba de la groase la fine si se raresc, echipamentul si parametrii cu care se lucreaza se schimba, procedura finalizandu-se cu IPL-SHR. Tehnologia SHR (super hair removal) utilizeaza lungimi de unda cuprinse intre 640 si 1200 nm (fascicul radiant si divergent de lumina policroma) in flash-uri de lumina foarte rapide si consta in penetrarea eficienta a dermei la adancimi diferite, in functie de aceste lungimi de unda livrate. Firele de par ramase in urma epilarii cu LASER sunt tintite si indepartate prin procesul de fototermoliza selectiva. Temperatura la care firul de par este distrus prin epilarea definitiva variaza de la 70 la 110 °C la nivelul foliculului, pielea resimtind o temperatura de aproximativ 60 °C. Aceasta incalzire este redusa semnificativ cu ajutorul sistemelor de racire si a capatului de tratament cu safir cu care este dotat si sistemul IPL-SHR, pielea fiind astfel protejata si tratamentul fiind confortabil.

Pe langa eliminarea parului nedorit din motive estetice, epilarea definitiva poate fi folosita pentru a ameliora sau preveni anumite afectiuni cutanate, cum ar fi: hirsutismul (cresterea in exces a parului la femei in zona barbiei, mustatii, pieptului), chistul pilonidal recidivant, cresterea sub piele a firelor de par, foliculita, hidradenita supurativa (pentru leziunile de la nivelul axilei).

Recomandari post-tratament:

 • nu expuneti pielea la UV (soare sau solar) cel putin 2-3 saptamani;
 • protejati zona tratata cu crema de protectie solara cu SPF mare si haine din fibre naturale;
 • nu radeti pielea in zona tratata timp de 48 – 72 de ore dupa fotoepilare;
 • nu epilati zona tratata (cu ceara, aparat sau crema) intre sedintele de tratament;
 • nu utilizati creme de albire sau produse parfumate agresive timp de 24 – 48 de ore;
 • evitati exfolierea sau peelingul timp de o saptamana;
 • nu agresati zona tratata prin frecare sau zgariere;
 • evitati timp de o saptamana sa faceti bai foarte fierbinti, dusuri, bai de aburi sau sauna;
 • evitati inotul in apa clorinica puternica timp de o saptamana;
 • pastrati zona curata si uscata;
 • evitati sporturile dure pentru 24 – 48 de ore;
 • evitati sa purtati haine stranse;
 • hidratati corpul prin consumul de apa.

Aparatul IPL este dotat cu un capat special pentru fototratamente ce foloseste tehnologia E-light: IPL + RF bipolara si utilizeaza lungimi de unda cuprinse intre 430 si 640 nm, selectiv, prin utilizarea unor filtre, in functie de problema vizata. Destinata intregului strat al dermei si tesutului conjunctiv, tehnologia IPL combinata cu radiofrecventa stimuleaza colagenul la diferite adancimi sa se rearanjeze si sa creasca astfel incat sa obtina efectul terapeutic. Frecventa radio bipolara elibereaza simultan energie, facand tesuturile bolnave din epiderma si derma sa produca piroliza usoara prin absorbtia selectiva a energiei. Tesuturile pigmentate si vasculare bolnave vor absorbi mai multa energie decat in cazul unui fototratament cu IPL traditional si vor fi eliminate fara leziuni ale pielii, obtinandu-se un efect terapeutic. Datorita puterii de penetrare mai profunde, ce ajunge pana la 15 mm sub piele, rezultatele sunt obtinute intr-un timp mai scurt si sunt de lunga durata. Efectele luminii intens pulsate de diferite lungimi de unda sunt: 430nm: antiinflamator si sterilizare; 480nm: antiacnee; 530nm: indepartarea pistruilor, petelor de varsta, petelor de soare si petelor pigmentare; 560nm: intinerirea si albirea pielii, imbunatatirea flexibilitatii pielii si reducerea ridurilor; 640nm: indepartarea ridurilor mai profunde.

Contraindicatii: boli de inima si hipertensiune arteriala, stimulator cardiac, tumori maligne, boala keloida si fotosensibilitate, istoric anormal in urma expunerii la soare, diabet, tulburari de coagulare (hemofilie), de circulatie a sangelui sau suferinte venoase, medicamente fotosensibile, medicamente anticoagulare sau agenti de albire, antibiotice, boli auto-imune sau genetice (epilepsie, vitiligo), diverse leziuni ale pielii, indepartarea parului prin alte metode ce interfera negativ cu fotoepilarea in decurs de 6 saptamani, istoric de utilizare a tratamentului pentru acnee sau a altor afectiuni dermatologice cand s-au utilizat Isotretinoin – Roaccutane sau Tretinoin – Retin A sau pentru cazul tratamentelor naturiste ce provoaca fotosensibilitatea cum este cazul St. John’s Wort (herbal remedy) – sunatoarea folosita pentru depresie, unde este necesara o perioada de pauza de 3-6 saptamani, istoric de utilizare a medicamentului 13-Cis retinoic Zcid Roaccutane (Lsotretinoin) in decurs de 6 luni, zonele cu tatuaj permanent sau semipermanent, sarcina.